Gyakori kérdések az omega-3 és omega-6 zsírsavakról

1. Melyek az omega-3 zsírsavak legjobb élelmi forrásai?

Az omega-3 zsírsavak legjobb élelmi forrásai a halak (például lazac, makréla, tonhal, hering, szardínia); a dió- és magfélék (például lenmag, chia mag és dió), a növényi olajok (például lenmagolaj, szójababolaj, kanolaolaj), továbbá a mesterségesen dústíott élelmiszerek.

2. Mi a különbség az omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavak között?

Az omega-3 (alfa-linolénsav, röv. ALA), az omega-6 (linolsav) és omega-9 (oktadecénsav, olajsav) zsírsavakat összegezve omega-zsírsavaknak nevezzük. Az omega-zsírsavak közti különbség a három anyag felépítésében keresendő: a zsírsavláncon található szénatomok kettős kötése az omega-3 esetében az omega végtől számított harmadik, az omega-6 esetén a hatodik, míg az omega-9 esetében a kilencedik helyen található.

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak esszenciális zsírsavak, szervezetünk nem tudja őket előállítani, ugyanakkor megfelelő működéséhez ezen anyagok jelenléte elengedhetetlen. Szervezetünk képes az omega-9 zsírsavak előállítására, szükséges azonban odafigyelnünk megfelelő mennyiségben történő bevitelére.

Az omega 3

3. Mennyi az ideális napi omega-3 bevitel?

0-12 hónap: 0,5 g; 1-3 év: 0,7 g; 4-8 év: 0,9 g; 9-13 év (fiú): 1,2 g; 9-13 év (lány): 1,0 g; 14-18 év (fiú): 1,6 g; 14-18 év (lány): 1,1 g; felnőtt férfi: 1,6 g; felnőtt nő: 1,1 g; várandós és szoptató nő (felnőtt korú): 1,4 g; várandós és szoptató nő (tinédzser korú): 1,3 g

4. Milyen következményekkel járhatnak az omega-3 és az omega-6 hiány?

Az omega-3 és omega-6 hiány jelei lehetnek többek között bőrszárazság és a bőrirritáció, a szem szárazsága, az ízületi fájdalom és merevség, a hiányállapot továbbá erősítheti a depresszió tüneteit és hajhulláshoz is vezethet.

A nyugati típusú étrend általában telített zsírokban gazdag, telítetlen zsírokat - ide tartoznak az omega-3 zsírsavak is - alacsony mennyiségben tartalmaz. Amennyiben kevés halat vagy tenger gyümölcseit fogyasztasz, úgy érdemes lehet jobban utánajárnod az omega-zsírsav étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos hasznos információknak. Az étrend-kiegészítők alkalmazása előtt konzultálj kezelőorvosoddal!

5. Termékajánló

Ha érdekelnek az omega-zsírsav étrend-kiegészítők, tekintsd meg webáruházunk széles termékkínálatát! Weboldalunkon vitamin- és ásványi anyag étrend-kiegészítőket, gyógynövény étrend-kiegészítők, egészséges élelmiszereket és alapanyagokat, nassolnivalókat, öko tisztítószereket és egyéb bio termékeket találhatsz.

Irány a multi-vitamin.hu! >>

Omega-3 termékek!

Omega 3 Forte 100 dbkapszula Mega Pack (BioCo)

Omega 3 Forte 100 db kapszula Mega Pack (BioCo)

Az omega-3 zsírsavak elősegítik a normális vérnyomás megőrzését. Közismert hogy a szervezetünk számára kiemelkedően fontos többszörösen telítetlen zsírsavakhoz elsősorban különböző növényi olajok és halak fogyasztásával juthatunk hozzá.

Ár: 4790 Ft
Megnézem
Népszerű

Caleido LAZACOLAJ +BORÁGÓOLAJ omega 3-6-9 gélkapszula 60 db

Caleido LAZACOLAJ + BORÁGÓOLAJ omega 3-6-9 gélkapszula 60 db

A lazacolajból származó omega-3 zsírok fogyasztása számos különféle egészségügyi előnnyel jár, ideértve a gyulladáscsökkentést, a súlykontroll elősegítését, valamint a szív és az agy egészségének támogatását.

Ár: 2995 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!