Az omega-3 zsírsavak története és biológiai jelentőségük

Bár az omega-3 zsírsavak már 1930 óta úg ismertek mint nélkülözhetetlen anyagok a normális fejlődéshez és az egészség megőrzéséhez, mégis 1990 óta egyre nagyobb figyelmet kap, hiszen ekkoriban bizonyították számos egészségre gyakorolt jótékony hatását. 

Az omega 3 zsírsav története

Leginkább a hosszú láncú EPA és DHA omega-3 zsírsavak egészségügyi előnyeit ismerjük. Ezeket az előnyöket a tudósok akkor fedezték fel, mikor vizsgálatokat végeztek az 1970-es években a grönlandi inuit törzs lakói között. Ez a népcsoport nagy mennyiségű tengeri halat fogyaszt és gyakorlatilag nem ismerik a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A tudósok arra jutottak, hogy a  nagmértékű omega-3 zsírsav fogyasztása csökkenti az trigliceridek számát, a szívritmust és a vérnyomást normalizálja és csökkenti az érelmeszesedés kockázatát is.

Omega-3 zsírsav: minősített egészséges termék

2004. szeptember 8-án az US Food and Drug Administration szervezete az EPA és a DHA zsírsavaknak “minősített egészséges termék” jelzést adta, amely kimondja, hogy a kutatások kimutatják, hogy az EPA és a DHA omega-3 zsírsavak csökkentik a koszorúér betegségek kockázatát. 

A kanadai kormány is felismerte az omega-3 zsírsavak fontosságát: azt állították, hogy ezek a zsírsavak az agy, a szem és az idegek normális fejlődését biztosítja. Az esszenciális zsírsavak akkor kapták meg nevüket, mikor a kutatók megállapították, hogy ezek a zsírsavak létfontosságúak a normális növekedéshez a fiatal gyermekek és állatok esetében. Az omega-3 zsírsavakaban gazdag étel hozzájárul a normális növekedéshez és a későbbiekben az egészséges élethez. 

A kutatók azt is megállapították, hogy az omega-6 zsírsavaknak is nagy szerepe van a növekedésben. Azonban ezek a zsírok inkább a bőr épségét, a jobb vesefunkciókat és a biztonságos szülést biztosítják. ezért a kutatók figyelmüket az omega-6 zsírsavakra fordították és csak az utóbbi évtizedben került újra az omega-3 zsírsav is a figyelem középpontjába. 1964-ben kiderült, hogy a juh szöveteiben olyan enzimek találhatóak, melyek omega-6 zsírsavakat állítanak elő, hogy felgyorsítják az egyes gyógyulási folyamatokat a traumatizált és fertőzött szövetekben. 1979-ben felfedezték az eikozaidokat: ezek az anyagok fontos biológiai funkciót látnak el - például részt vesznek az anyagcserében. Viszont ha túlszaporodnak a szervezetben, akkor káros hatással is lehetnek testünkre. Azonban az omega-3 zsírsavak képesek visszaszorítani az eikozaidokat a normális tartományba.

Tehát: az omega-6 zsírsavak is fontosak a szervezet számára, de arra figyelnünk kell, hogy több omega-3 zsírsavat fogyasszunk.

 

Omega-3 termékek!

Omega 3 Forte 100 dbkapszula Mega Pack (BioCo)

Omega 3 Forte 100 db kapszula Mega Pack (BioCo)

Az omega-3 zsírsavak elősegítik a normális vérnyomás megőrzését. Közismert hogy a szervezetünk számára kiemelkedően fontos többszörösen telítetlen zsírsavakhoz elsősorban különböző növényi olajok és halak fogyasztásával juthatunk hozzá.

Ár: 4790 Ft
Megnézem
Népszerű

Caleido LAZACOLAJ +BORÁGÓOLAJ omega 3-6-9 gélkapszula 60 db

Caleido LAZACOLAJ + BORÁGÓOLAJ omega 3-6-9 gélkapszula 60 db

A lazacolajból származó omega-3 zsírok fogyasztása számos különféle egészségügyi előnnyel jár, ideértve a gyulladáscsökkentést, a súlykontroll elősegítését, valamint a szív és az agy egészségének támogatását.

Ár: 2995 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!